Ja sigui que estigui fent una mudança permanent a Espanya o estigui fent negocis al país, hi ha certes coses que ha de tenir en compte quan importa productes a Espanya des de la Unió Europea (UE) o des d’un país fora de la UE.
Una de les consideracions més importants és haurà de pagar l’impost al valor agregat o l’IVA en importar els seus béns. Aquesta guia està dissenyada per ajudar-lo a descobrir quina és la vostra posició i què ha de fer. Explorem amb més detall a continuació.
Què és l’IVA d’importació?
L’IVA és un impost que recapten pràcticament tots els governs del món i Espanya no n’és una excepció. Aquest impost grava tant els béns com els serveis i el tipus general de l’IVA a Espanya és del 21%. Tot i això, hi ha taxes reduïdes (10%) i taxes súper reduïdes (4%), depenent del producte que s’importa.
Quan l’IVA és la importació a Espanya en particular, és important tenir en compte que la importació es considera l’entrada de mercaderies a l’interior del país des d’un tercer país. En general, s’apliquen normes diferents quant a si el país d’origen és dins o fora de la UE.
També cal tenir en compte que el propòsit de les mercaderies i l’estat de l’importador no són rellevants. Com a tal, les persones també poden fer funcions d’importació (per exemple, si es muden a Espanya i canvien la seva residència).
Excepcions a la regla
Sens dubte, hi ha excepcions a la regla de quan es paga l’IVA d’importació a Espanya. Aquests inclouen si les mercaderies estan allotjades a zones i magatzems “francs”. A més, això s’aplica si es considera que les mercaderies formen part del “perfeccionament actiu” o de la importació temporal. Aquest últim es refereix als casos en què les mercaderies abandonen una zona i les “abandonen” el règim duaner especial.
A més de tot això, les persones que estan canviant la seva residència fiscal tampoc han de pagar l’IVA d’importació quan es muden a Espanya. Tot i això, han de demostrar que les pertinences personals que porten al país són seves i no pertanyen a ningú més, que són, de fet, per a ús personal i per al mateix ús que s’usen al seu país d’origen, i que els béns no són nous, sinó que tenen almenys sis mesos d’antiguitat. Tot i això, les declaracions hauran d’enviar-se a les autoritats espanyoles dins dels primers 12 mesos posteriors a la mudança al país perquè pugui estar al costat segur de la llei.
Altres excepcions que passen a primer pla són per a béns que tenen un valor de 22€ o menys. Aquesta exempció, però, no s’aplica a l’alcohol ni als productes del tabac.
També hi ha diferents regles quan es tracta de béns que s’importen de països no pertanyents a la UE.
On es paga l’IVA d’importació
L’IVA d’importació a Espanya generalment es paga a l’Oficina d’Ingressos i Duanes – Espanya.
No obstant això, la vostra empresa de missatgeria pot ajudar-lo a navegar millor pel camp dels impostos d’importació d’Espanya .
Especialment si està fent això per primera vegada i no sabeu per on començar.
Doble imposició
La doble imposició es refereix al procés en què es paga l’IVA al país d’origen i al país de destinació dues vegades.
Per evitar-ho, s’han introduït noves normes i actualitzades, ja que generalment s’evita el cobrament del doble IVA.
Això significa que si un producte surt d’Espanya i hi tributa, no es gravarà quan s’exporti i viceversa.
També és possible obtenir devolucions d’IVA, però això dependrà de la naturalesa dels béns, del seu valor i d’altres factors (incloses les normes d’IVA del país d’origen i del país de destinació).
Necessites ajuda amb el teu IVA?
Realitzar una operació d’IVA com calcular l’IVA d’importació significa tenir en compte diversos factors simultàniament per assolir el càlcul correcte i la suma de l’IVA. Aquest pot ser un procés descoratjador, especialment perquè cada país té els seus processos i legislació sobre l’IVA.
Hi ha algunes empreses d’importació que treballen amb empreses de missatgeria internacional per ajudar a facilitar els processos i garantir que pugui aprofitar les exempcions i les taxes d’IVA més baixes, sempre que sigui possible.