Montnegre 18-24, 08029 Barcelona
Sugranyes 4, local 1, 08029 Barcelona

Què és un operador logístic? La funció d’un operador logístic és ajudar a les empreses amb el transport, emmagatzematge, enviament i distribució de mercaderies directament del venedor al comprador. Per a això és necessari desenvolupar l’accés a totes les infraestructures tecnològiques i als sistemes d’informació necessaris.

Pràcticament totes les indústries confien en els logístics per a assegurar-se que els productes adequats arriben al destí correcte, a temps. Treballant en segon pla, l’operador logístic utilitzarà habilitats de comunicació i programari de gestió de projectes per a coordina i negociar acords entre proveïdors i clients.

Es dedica una gran quantitat de temps a anticipar els problemes que poden ocórrer durant les comandes, el control d’inventari, l’emmagatzematge, l’enviament i el lliurament. A vegades el treball pot tornar-se estressant, ja que les interrupcions de la cadena de subministrament poden retardar els lliuraments, i els mercats globals volàtils poden afectar ràpidament el procés i la producció.

Tipus principals

Les funcions d’operador logístic són moltes, però la tasca principal és optimitzar els processos d’adquisició, emmagatzematge, transport i distribució de béns de la manera més eficient. Veure un desglossament dels principals tipus d’operadors logístics aquí…

  • Logística de primera part (1PL) un operador de logística primària simplement s’encarregarà del transport dels béns dels clients.
  • Logística de segona part (2PL) gestionarà el transport i l’emmagatzematge de les mercaderies durant el temps que sigui necessari.
  • Logística de tercers (3PL) assumirà més responsabilitats incloent la gestió i control del magatzem.
  • Logística de la quarta part (4PL) un operador de logística quaternària se centrarà en supervisar i validar el treball realitzat pels operadors de 3PL per a realitzar les millores i optimitzacions necessàries.
  • Logística de la cinquena part (5PL) són els professionals més experimentats i tenen la capacitat d’assumir totes les funcions dels 3PL i els 4PL que resulten en una completa integració.

Funcions principals

Les àrees en les quals s’especialitzen els operadors logístics inclouen:

Processament de dades i demanats

Això abasta totes les activitats relacionades amb la preparació, comunicació, recollida, entrada i informes sobre l’estat de la comanda. També s’abordaran alternatives per a la gestió de la documentació. Altres funcions inclouen el control d’inventaris i la consultoria.

Gestió i emmagatzematge

Les tasques de manipulació de paquets, pesatge i classificació formen part de la transformació que garanteix el moviment de productes d’un lloc a un altre. El control i la gestió en aquesta etapa són essencials per a garantir que els treballs lliurin al lloc en el moment adequat.

Els millors sistemes de transport han de ser operats que s’adaptin a les necessitats de l’empresa, i les instal·lacions d’emmagatzematge adequades estan disponibles segons sigui necessari. Centres logístics ben coneguts facilitaran la gestió logística dels béns.

Embalatge

Per a evitar danys durant el transport, l’operador logístic ha de tenir en compte la fragilitat o perible de les mercaderies. Han d’avaluar-se les temperatures i les condicions climàtiques durant el transport, i si les mercaderies hauran de sotmetre’s a inspeccions duaneres, ja que pot ser necessari obrir l’envàs.

El valor de la càrrega per a fins d’assegurança, els idiomes d’origen i de destinació, i els mitjans de transport afectaran tots els mètodes d’embalatge.

Transport

Aquesta fase crítica del transport està determinada per la distància i els terminis dels lliuraments. El transport aeri, marítim de mercaderies o terrestre s’incorporarà a l’equació per a analitzar la manera de transport més aconsellable i eficaç, amb la despesa mínima.

Diferències entre un transitari i un operador logístic

Un transitari actuarà com a agent per a subcontractar la majoria dels enviaments – aquest és un paper d’intermediari entre el venedor i les companyies de transport. Les principals tasques aquí són l’avaluació dels costos, les possibilitats de servei i el moviment de mercaderies des de l’origen al punt final de destinació.

Per consegüent, el transitari organitzarà l’enviament de les mercaderies després de negociar les condicions de transport amb els transportistes, reservar l’espai de càrrega i efectuar els pagaments necessaris. També s’ocuparan de tots els tràmits de despatx de duanes, documents de transport i documentació d’assegurances.

4PL explicat amb més detall

Un operador logístic 4PL haurà estat externalitzat per un client. En nom d’aquest client, l’operador logístic gestionarà la cadena de subministrament supervisant la combinació de magatzems, companyies navilieres, transitaris i agents.

Aquest servei és adequat per a empreses de grandària mitjana a gran, amb un únic punt de contacte per a totes les operacions. Les activitats dins de la xarxa de la cadena de subministrament es gestionaran mitjançant l’avanç del proveïment i el mesurament de les solucions integrades de la cadena de subministrament.

Necessita un operador de logística a Barcelona?

DRG Solutions pot ajudar amb qualsevol enviament internacional des de Barcelona. Les solucions d’emmagatzematge són els serveis proporcionats per a facilitar la distribució dels seus béns. La logística d’emmagatzematge s’adaptarà perfectament a altres solucions logístiques que es configuraran per a vostè. Moltes empreses de transport disposaran d’opcions de transport multimodal. I els serveis més adequats seran triats al seu nom per aquest proveïdor de logística i consultoria de la Quarta Part.