Montnegre 18-24, 08029 Barcelona
Sugranyes 4, local 1, 08029 Barcelona

La logística es defineix com l’activitat comercial de transportar béns a clients amb una organització detallada i un procés general de gestió de recursos, emmagatzematge i moviment a la destinació final.

Què és la logística tèxtil? La logística tèxtil és principalment una solució per la gestió, la distribució i l’emmagatzematge dels tèxtils, en la qual la direcció identifica a possibles proveïdors i distribuïdors amb la intenció de la seva accessibilitat i eficàcia.

L’avantatge d’aquest procés és la racionalització i simplificació del transport de mercaderies en el sector manufacturer o minorista. Més informació sobre el mercat tèxtil aquí…

Tipus de logística tèxtil

Logistica de Ropa desde Espana

Una de les principals funcions del procés logístic és gestionar els inventaris que resultin en els millors mitjans de transport i rutes, seleccionar equip, tramitar ordres i auditar. Els dos tipus principals de logística de moda són:

Logística entrant: se centren en les vendes de fàbriques i línies de muntatge. Es tracta de rebre matèries primeres o productes d’un proveïdor a un magatzem. Un programa logístic d’entrada eficaç pot donar lloc a una reducció de les despeses generals i a un augment de les vendes.

Logística externa: es refereixen a l’emmagatzematge de productes destinats a la venda i al lliurament dels béns a la seva destinació final. Entre les activitats relacionades amb la logística de sortida s’inclouen la recollida i l’emmagatzematge de béns i la distribució de productes als compradors.

Fabricants i detallistes tèxtils

La indústria tèxtil és sensible al temps, ja que tant els fabricants com els detallistes necessiten traslladar matèries primeres i productes acabats d’un lloc a un altre o traslladar productes acabats d’entrada i sortida de botigues minoristes.

Els fabricants poden comprar materials a un preu alt i descobrir que si els productes acabats no es mouen ràpidament, es produeixen caigudes de preus i pèrdues. Els fabricants consideren que la logística és una part essencial de la cadena de subministrament, ja que s’utilitza per a coordinar i supervisar els recursos necessaris per a traslladar els productes de manera fiable i rendible.

La indústria de la moda minorista s’està adaptant constantment a les noves tendències per a optimitzar els costos i terminis, juntament amb la flexibilitat dels proveïdors i la gestió de les demandes dels clients. Cal proveir béns que estan en demanda perquè ràpidament es van de moda.

Tots aquests productes han d’arribar a la seva destinació a temps per a evitar afectar els marges de benefici. El transport d’aquests béns sovint significarà creuar països sencers per terra, mar o aire.

La importància de la logística tèxtil

Mercado Textil Barcelona

La logística de la roba i la cadena de subministrament són despeses essencials, per la qual cosa s’hauria de reservar un pressupost per a cobrir aquestes despeses. Una empresa de logística tèxtil de confiança ajudarà en el transport de mercaderies d’un lloc a un altre i combinarà tots els criteris amb costos òptims i qualitat del servei.

Els indicadors qualitatius i quantitatius de rendiment mesuraran el temps de resposta, el servei al client, el rendiment dels proveïdors i els costos per a garantir que obté la logística tèxtil adequada per a les seves necessitats. Ha d’esperar rebre ajuda amb:

  >Magatzem: instal·lació del magatzem amb l’espai necessari, disseny de l’equip i col·locació de l’estoc.
 • Embalatge :manipulació de productes, protecció contra danys, seqüències d’esdeveniments i temps de producció.
 • Gestió de materials: elecció d’equips, procediments de selecció, selecció de proveïdors, establiment de condicions de lliurament i organització del lliurament.
 • Organització de la informació: establiment de procediments de control, anàlisi de dades i documentació de despatx de duanes.
 • L’opció d’un sistema “just a temps”, en el qual la idea és reduir l’emmagatzematge de residus i existències amb una resposta ràpida i a demanda per al millor preu.

Logística tèxtil en el lloc de treball

Aquesta és una solució interna per la gestió, distribució i emmagatzematge de roba de treball en l’entorn laboral. La logística tèxtil aquí està dirigida específicament a les indústries on els empleats han de canviar a un conjunt especial de roba protectora abans de començar a treballar. Això sol ocórrer en l’atenció de la salut o en la producció d’aliments.

Una solució logística òptima garantirà una distribució eficient i fluida de les peces de vestir amb el lliurament i devolució de les peces de treball, essencials quan es necessita canviar les peces diàriament. En la indústria alimentària, les peces de vestir estan dissenyades per a protegir el producte i disposen de normes detallades sobre emmagatzematge i higiene amb l’ús d’armaris tèxtils tancats.

Han de respectar-se les directrius del sector i totes les peces es marcaran amb un xip d’identificació per radiofreqüència (RFID) en la cintura per a permetre el control de les peces de vestir. Una solució automatitzada de logística tèxtil permetrà al personal recollir o deixar peces en una estació de recollida o de retorn situada en el negoci.

Es poden proporcionar vestuaris i armaris interactius que també redueixen el risc de pèrdua o acaparament, cues, falta de grandàries apropiades i trastorn general. Per a les empreses més grans amb més espai, l’opció d’un transportista de portar roba individual en un penjador després de processar una targeta d’identificació pot ser una opció. Hi ha una gamma de solucions que es poden adaptar fàcilment a diferents condicions de treball.

La logística tèxtil proporcionarà estadístiques periòdiques i també controlarà:

 • Inversió i reinversió en tèxtils
 • Existència de material per a rentar, reparar i desgastar peces
 • Volum de negocis i identificació de la roba que no s’usa amb freqüència
 • Classificacions d’higiene i neteja
 • La traçabilitat de cada peça individual